wtorek, 23 lutego 2016

Serowa tarta z figami


Dzisiaj bardzo fajna propozycja obiadowa. Uwielbiam tarty, szybkie w wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój tata uważa, że to inna wersja pizzy, odpowiednia dla niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :)

Składniki: 
ciasto
200 g maki 

100 g masła
1 jajko
szczypta soli

nadzienie
1 kulka mozzarelli
100 g sera Camembert
3 jajka
60 ml śmietany 30%
pęczek szczypiorku
4 świeże figi lub suszone
świeżo zmielony pieprz i sól

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5h. Następnie formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy placek, tak aby wyłożyć ładnie spół i brzegi tarty. Nakłuwamy widelcem przykrywami folią aluminiową lub papierem pergaminowym obciążamy np. grochem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jajka ze śmietaną roztrzepujemy, dodajemy posiekane sery w nierówną kostkę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód (bez obciążenia) wylewamy nadzienie. Na wierz układamy figi pocięte w grube plastry (wystarczy przekroić na pół).
Całą tartę pieczemy jeszcze przez kolejne 20 minut. 





Samczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz