niedziela, 21 lutego 2016

Ciasto Bezikowe

Ooo dzisiaj coś co podbiło moje serce. Ciasto bezikowe, proste, słodkie ale bez przesady i do kawy idealne. A jak weźmiecie do ust pierwszy kęs to poczujecie jego chrupkość, mmm jak o nim pisze to ślinka mi cieknie. 

Składniki: 
beza
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
szczypta soli

biszkopt 
10 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
szczypta soli

600 ml śmietany 30%
50 g cukru pudru

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
beza: 
białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając dodajemy kakao, kawę i mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg ok 2h. ( Im grubszy placek tym beza wymaga dłuższego suszenia).
Bezę dobrze wysuszoną tłuczemy drewnianym tłuczkiem na kawałki ok 1 cm x 1 cm ( tak żeby była pokruszona ale nie na miał).

biszkopt blacha wymiary 39,5 cm x 23,5 : 
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy po jednym żółtku, pamiętając żeby cały czas ubijać. Następnie po trochu dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wódkę. Ubijemy jeszcze trochę, tak żeby biszkopt był dobrze napowietrzony. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez ok 30-40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie upieczone i nie będzie zakalca :)

masa:    
śmietanę ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder, aż powstanie idealna bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie. 

Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1h aby masa zgęstniała. 



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ie ma jak kawałek domowego ciasta w niedzielę:) pysznie tu u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję 😊 taki kawałek jest idealnie dopasowany do niedzielnej kawy

      Usuń
  2. Piękne w przekroju! Musiało być bardzo smaczne mimo, że za bezą jedna z nas lekko mówiąc nie szaleje :P

    OdpowiedzUsuń