Ciasto Bezikowe
Składniki:
beza
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
biszkopt
10 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
szczypta soli
600 ml śmietany 30%
50 g cukru pudru
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
beza:
białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając dodajemy kakao, kawę i mąkę ziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg ok 2h. ( Im grubszy placek tym beza wymaga dłuższego suszenia).
Bezę dobrze wysuszoną tłuczemy drewnianym tłuczkiem na kawałki ok 1 cm x 1 cm ( tak żeby była pokruszona ale nie na miał).
biszkopt blacha wymiary 39,5 cm x 23,5 :
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy po jednym żółtku, pamiętając żeby cały czas ubijać. Następnie po trochu dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wódkę. Ubijemy jeszcze trochę, tak żeby biszkopt był dobrze napowietrzony. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez ok 30-40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie upieczone i nie będzie zakalca :)
masa:
śmietanę ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder, aż powstanie idealna bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie.
Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1h aby masa zgęstniała.
Smacznego!
ie ma jak kawałek domowego ciasta w niedzielę:) pysznie tu u Ciebie
OdpowiedzUsuńDziekuję 😊 taki kawałek jest idealnie dopasowany do niedzielnej kawy
UsuńPoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam nawet na dwa 😉
OdpowiedzUsuńPiękne w przekroju! Musiało być bardzo smaczne mimo, że za bezą jedna z nas lekko mówiąc nie szaleje :P
OdpowiedzUsuń