piątek, 5 lutego 2016

Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą


Po tłustym czwartku, czas na coś lekkiego. Co prawda nikomu nic nie wypominam hihi. Sama nie byłam grzeczna i kilka pączusiów było ale dzisiaj trzeba dać odpocząć naszym żołądkom i zjeść coś lekkiego. Do pracy jak znalazł, wystarczy zapakować w słoik i w miasto. 

Składniki
1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
400 g ciecierzycy w puszce 
1,5 łyżeczki cynamony
1 łyżka oliwy
pęczek rzodkiewki
1 mała czerwona cebula
pół papryczki chilli
garść świeżej mięty
2 garście świeżych winogron czerwonych 
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki prażonych migdałów grubo posiekanych

sos
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól i pieprz 
(wszystkie składniki wymieszać ze sobą)

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Ciecierzycę odsączoną wymieszaj z oliwą i cynamonem, następnie obsmaż ją na patelni ciągle mieszając tak aby powstała chrupka powłoka ok 7 minut. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj kaszę, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie krążki, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną chilli i mietę, żurawinę , migdały i ciecierzycę. Wszystko połącz z sosem i dodaj winogrona przecięte na pół. 



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Właśnie kupiłyśmy 500g komosy i już wiemy jak zaczniemy nasza przyjaźń xD
    Super przepis :D

    OdpowiedzUsuń