Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą
Po tłustym czwartku, czas na coś lekkiego. Co prawda nikomu nic nie wypominam hihi. Sama nie byłam grzeczna i kilka pączusiów było ale dzisiaj trzeba dać odpocząć naszym żołądkom i zjeść coś lekkiego. Do pracy jak znalazł, wystarczy zapakować w słoik i w miasto.
Składniki
1 szklanka komosy ryżowej (ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
400 g ciecierzycy w puszce
1,5 łyżeczki cynamony
1 łyżka oliwy
pęczek rzodkiewki
1 mała czerwona cebula
pół papryczki chilli
garść świeżej mięty
2 garście świeżych winogron czerwonych
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki prażonych migdałów grubo posiekanych
sos
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól i pieprz
(wszystkie składniki wymieszać ze sobą)
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączoną wymieszaj z oliwą i cynamonem, następnie obsmaż ją na patelni ciągle mieszając tak aby powstała chrupka powłoka ok 7 minut. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj kaszę, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie krążki, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną chilli i mietę, żurawinę , migdały i ciecierzycę. Wszystko połącz z sosem i dodaj winogrona przecięte na pół.
Smacznego!
Właśnie kupiłyśmy 500g komosy i już wiemy jak zaczniemy nasza przyjaźń xD
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D