środa, 3 lutego 2016

Rybny kapuśniak


Dzisiaj bardzo fajna propozycja kapuśniaku, bo z jesiotra. Ta nietypowa zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie do niej podeszli. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. 

Składniki:
2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso)
200 g kiszonej kapusty
2 ziemniaki
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie
2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie)
2 ząbki czosnku
skórka z jednej cytryny
łyżeczka startego imbiru
2 łyżki przecieru pomidorowego
doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową zupę podajemy ze świeżą pietruszką. 



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłyśmy zupy z rybą :D Chcemy kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń