niedziela, 7 lutego 2016

Czarno - Biała Piękność, czyli Panna Cotta


Taka Piękność na pewno przypadnie Wam do gustu. I choć teraz nie ma sezonu na jagody, do tego deseru zdecydowanie jagody mrożone będą jak znalazł. Nie bójcie się mrozić owoców, dobrze przechowywane nie tracą na jakości i zimą śmiało możecie po nie sięgnąć.

4 porcje
Składniki: 
300 ml śmietany 30%
300 ml mleka 2%
1/3 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżki żelatyny

sos jagodowy
300 g jagód ( mogą być mrożone)
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka wody różanej
starta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka żelatyny

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
W średnim rondlu wymieszaj śmietanę, mleko i cukier. Dodaj przeciętą i wydrążoną laskę wanilii, na małym ogniu podgrzewaj i doprowadź prawie do wrzenia. Pamiętaj aby nie zagotować zawartości rondla. Następnie dodaj żelatynę rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku. Zawartość ostaw na 5 minut aby delikatnie ostygła. Gotową masę przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

sos jagodowy 
W rondelku umieść wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny. Gotuj na małym ogniu, aż jagody delikatnie zaczną gęstnieć (ok 15-20 minut) Następnie sos jagodowy przetrzyj przez gęste sitko, aby pozbyć się skórki i dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1 łyżce wody. Gotowym sosem polej wcześniej schłodzoną panne Cotte.


Smacznego!

2 komentarze: