poniedziałek, 7 września 2015

Ogórki z chilli



Cały ten tydzień przygotowuję się do zimy. W mojej piwnicy już uprzątnęłam półki, żeby je na nowo zapełnić. Uwielbiam tą atmosferę w domu, a w tym roku pierwszy raz szykujemy się do zimy z mężem.  Świetne uczucie :) Dzisiaj przygotowujemy ogórki z chilli, które świetnie nadają się na imprezowy stów. To jest bardzo dobra zakąska - przynajmniej tak uważa moja druga połówka.  

Składniki:
ok 1,5 kg malutkich ogóreczków
2 papryczki chilli
trochę nasion gorczycy ( tak na oko o,5 łyżeczki na słoik)
po 2 liście laurowe na słoik
ok 3 ziaren ziela angielskiego na słoik
0,5 łyżeczki nasion kopru na słoik

zalewa
4 szklanki wody
1 szklanki octu 10%
1 łyżka soli
1 łyżka czubata cukru
1 łyżeczka chilli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach na przemian z pokrojoną marchewką i papryczką chilli ( papryczkę należny oczyścić z pestek). Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele anielskie, koper oraz gorczycę. 
Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gorąca zalewą zalewamy ogórki, natychmiast je zakręcając i układając przykrywką do dołu. Jeżeli ogórki zjedzie w najbliższych tygodniach nie musicie ich pasteryzować, jednak jeżeli chcecie przechować je w spiżarni zróbcie pasteryzację ok 10 minut w 90 C. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Domowe przetwory najlepsze! Zimą jak znalazł ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten okres przygotowawczy, a w zimę tylko zajadać :)

      Usuń