środa, 2 września 2015

Koktajlowe pomidorki

Kolejna propozycja przystawki na niespodziewanych gości. Ja takie słoiczki zawsze mam w zanadrzu,  są świetne, szczególnie wtedy kiedy nie mam za dużo w lodówce, wystarczy przerzucić do miseczki i wsadzić kilka wykałaczek. Bardzo przyjemnie się je zajada podczas spotkania z przyjaciółmi. 


Składniki:
500 g pomidorków
4 małe cebulki lub szalotki
po ok 1 łyżeczce gorczycy na słoik
główka czosnku

zalewa 
600 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
kilka ziaren pieprzu

Fajne propozycje znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Pomidorki myjemy i układamy ciasno w słoiczki dodając przekrojoną na pół cebulkę lub szalotkę i kilka ząbków czosnku. Wsypujemy do słoika gorczycę.
W garnuszku łączymy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy. Gorącą zalewą, zalewamy słoiki i natychmiast zakręcamy. Słoiki układamy przykrywka do dołu. Aby zapewnić im trwałość pasteryzujcie je ok 10 minut w 90 C.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz