Koktajlowe pomidorki
Kolejna propozycja przystawki na niespodziewanych gości. Ja takie słoiczki zawsze mam w zanadrzu, są świetne, szczególnie wtedy kiedy nie mam za dużo w lodówce, wystarczy przerzucić do miseczki i wsadzić kilka wykałaczek. Bardzo przyjemnie się je zajada podczas spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
500 g pomidorków
4 małe cebulki lub szalotki
po ok 1 łyżeczce gorczycy na słoik
główka czosnku
zalewa
600 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
kilka ziaren pieprzu
Fajne propozycje znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Pomidorki myjemy i układamy ciasno w słoiczki dodając przekrojoną na pół cebulkę lub szalotkę i kilka ząbków czosnku. Wsypujemy do słoika gorczycę.
W garnuszku łączymy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy. Gorącą zalewą, zalewamy słoiki i natychmiast zakręcamy. Słoiki układamy przykrywka do dołu. Aby zapewnić im trwałość pasteryzujcie je ok 10 minut w 90 C.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz