środa, 23 września 2015

Ananasówka - nalewka ananasowa


Kochani, a może Kochane bo raczej taka ananasówka przypadnie do gustu zdecydowanie dla większości Pań. Tak prosta w przygotowaniu i taka pyszna. Wręcz idealna ba babskie pogaduchy. 

Zrobiłam ją całkiem przypadkiem, gdyż po imprezie zostało zbyt dużo zaczętych ananasów, nie do przejedzenia. Zdałam sobie sprawę, że często po imprezach zostają owoce  i się marnują, a przecież tyle można z nich zrobić dobrego. W tej samej odsłonie pojawi się jeszcze winogronówka, mam nadzieję, że będzie równie pyszna. 

Składniki:
2 duże ananasy 
500 g cukru trzcinowego
ok 4 l wódki ( bądź spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:1)

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Ananasy obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika 5l i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia zalewamy do końca wódką. Taką nalewkę odstawiamy w ciemnym miejscu na 30 - 40 dni następnie odsączamy owoce i przelewamy do butelek :)

Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Zapisuję. Na pewno jest pyszny;) Szkoda że tak długo trzeba czekać, ale na święta będzie jak znalazł:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę wytrwałości, będzie smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy można dać mniej cukru np 300 g? Ananasy i tak są dość słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie chodzi o słodycz lecz o fermentacje. Z mniejszą ilością lukru nalewka może nie wyjść.

      Usuń