Miodowy kurczak z curry
Składniki:
4 udka kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
odrobina curry, kurkumy, pieprzu
1 łyżka miodu z facelii
50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele)
Składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz