sobota, 12 września 2015

Miodowy kurczak z curry

Po wyczerpującym wyjeździe powracam. Uwielbiam urlopy jednak zawsze wracam bardziej zmęczona hehe. Oczywiście wypoczęta psychicznie i z nowymi pomysłami, opalona i z zakwasami po całodniowych spacerach. A dzisiaj po powrocie zaserwowałam pyszny obiad, taki w sam raz żeby osłodzić i dodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy.

Składniki:
4 udka kurczaka 
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
odrobina curry, kurkumy, pieprzu
1 łyżka miodu z facelii 
50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele)


Składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 
Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz