Czekoladowy tort z owocami leśnymi i mleczną masą
Takie cudeńko przygotowywałam mojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
biszkopt czekoladowy
9 jajek
1,5 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki spirytusu/octu
szczypta soli
biszkopt malinowy
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kisiel malinowy wsypać do szklanki i uzupełnić szklankę mąką ( tak żeby była cała szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu / octu
szczypta soli
odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor)
masa owocowa
150 g malin
150 g jeżyn
0,5 szklanki wody
2 galaretki owoce leśne
masa mleczne
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła roztopionego
2 opakowania cukru waniliowego
4 szklanki mleka w proszku
dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa
dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa
Wszystko znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
biszkopt czekoladowy
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki.
biszkopt malinowy
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki.
masa owocowa
Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z owocami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa. Jak masa zacznie tężeć dopiero nadaje się do dekoracji, musimy podzielić ją na dwie równe części.
masa mleczna
Mleko zagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Masę dzielimy na trzy równe części.
Tort pozostawiamy w lodówce ok 1h do schłodzenia. Następnie dekorujemy go czekoladą i świezymi owocami.
Smacznego!
Świetnie w środku wygląda, jednak nie mam odwagi podjąć się AŻ tortu, mam nadzieję że kiedyś wypróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszam do siebie :) www.vintedels.pl
To nie jest takie straszne jak się wydaję 😉 Pamięta to bardzo słodka zabawa, polecam
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości blachy Pani używała ?
Pozdrawiam serdecznie :)
Użyłam tortownicy 24cm 😊 pozdrawiam
Usuńmam nadzieje, że siostra nie zjadła całego tortu sama:D
OdpowiedzUsuńpiękne kolory. musi być pyszny ;)
Hehe podzieliła się z gośćmi 😁
UsuńWygląda fenomenalnie, wcale się nie dziwię, że zniknął szybciutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWspaniale się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńMiło przeczytać taki komentarz od mojego ulubionego cukiernika :)
UsuńOjoj ale cudowny torcik, porywam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńKochana chętnie poczęstuje :)
UsuńŚwietne połączenie smaków - torcik na pewno był pyszny... :) Pozdrawiam Cię ciepło! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję również pozdrawiam i przesyłam trochę słoneczka :)
UsuńCzy przypadkiem ten blat malinowy z kisielem nie wychodzi zbity i wilgotny? Kiedyś coś takiego robiłam, niedobre bylo a jaką u Pani ma strukturę? Na zdjęciu też wygląda na zbity i wręcz przemokły.
OdpowiedzUsuńSpokojnie masa owocowa nie jest zbita, ma konsystencję lekkiej galaretki, dobrze łączy ze sobą oba biszkopty i biszkopt nie staje się przesączony masą :)
Usuń