Dżem z wiśni
Tak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak również większość z Was stosuje różne substancje żelujące, dlatego chciałam Was zachęcić abyście tego nie robili. Naturalne dżemy są nawet lepsze, może przygotowanie jest dłuższe jednak warto.
Składniki:
1 kg wydrylowanych wyśni
500 g cukru (użyłam trzcinowego jednak może być zwykły)
jeżeli chcecie bardziej słodki to dodajcie więcej cukru
Świetne uzupełnienie znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Czyste i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 2-3 h. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub dnia następnego znowu zaczynamy gotować na małym ogniu ok 1-2h. Gorący dżem przerzucamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!
Cudowności :D
OdpowiedzUsuń