sobota, 5 września 2015

Dżem z wiśni



Tak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak również większość z Was stosuje różne substancje żelujące, dlatego chciałam Was zachęcić abyście tego nie robili. Naturalne dżemy są nawet lepsze, może przygotowanie jest dłuższe jednak warto. 

Składniki:
1 kg wydrylowanych wyśni 
500 g cukru (użyłam trzcinowego jednak może być zwykły)
jeżeli chcecie bardziej słodki to dodajcie więcej cukru

Świetne uzupełnienie znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Czyste i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 2-3 h. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub dnia następnego znowu zaczynamy gotować na małym ogniu ok 1-2h. Gorący dżem przerzucamy do słoiczków i pasteryzujemy. 


Smacznego!

1 komentarz: