Śliwkowe róże





W tym roku moja śliwka dała czadu jeżeli chodzi o owoce :) Spiżarnia pełna a wieczorami drożdżówka do mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :)

Porcja na 12 róż

Składniki  
1 opakowanie ciasta francuskiego
trochę powideł śliwkowych  do smarowania
ok 12 śliwek twardych i słodkich

Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin.




Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :)

Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas pieczenia zależy od owoców 

Gotowe róże po pudrujcie cukrem pudrem 


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty