Śliwkowe róże
W tym roku moja śliwka dała czadu jeżeli chodzi o owoce :) Spiżarnia pełna a wieczorami drożdżówka do mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :)
Porcja na 12 róż
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
trochę powideł śliwkowych do smarowania
ok 12 śliwek twardych i słodkich
Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin.
Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :)
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas pieczenia zależy od owoców
Gotowe róże po pudrujcie cukrem pudrem
Smacznego!
jakie cudne! Super pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :)
UsuńPIĘKNE!
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))
Dziękuję i zapraszam częściej :)
Usuń