Czekoladowy tort z owocami leśnymi i mleczną masą




Takie cudeńko przygotowywałam mojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. 

Składniki:
biszkopt czekoladowy
9 jajek
1,5 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki spirytusu/octu
szczypta soli

biszkopt malinowy 
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kisiel malinowy wsypać do szklanki i uzupełnić szklankę mąką ( tak żeby była cała szklanka) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu / octu
szczypta soli 
odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor) 

masa owocowa
150 g malin
150 g jeżyn
0,5 szklanki wody
2 galaretki owoce leśne

masa mleczne
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła roztopionego 
2 opakowania cukru waniliowego
4 szklanki mleka w proszku

dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa



Wszystko znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
biszkopt czekoladowy 
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go  na trzy części tak aby powstały trzy placki. 

biszkopt malinowy 
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki.

masa owocowa 
Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z owocami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa. Jak masa zacznie tężeć  dopiero nadaje się do dekoracji, musimy podzielić ją na dwie równe części. 

masa mleczna

Mleko zagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Masę dzielimy na trzy równe części.  

Tort łączymy kolejno: placek czekoladowy->masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna -> masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna 

Tort pozostawiamy w lodówce ok 1h do schłodzenia. Następnie dekorujemy go czekoladą i świezymi owocami. 






Smacznego!

Komentarze

  1. Świetnie w środku wygląda, jednak nie mam odwagi podjąć się AŻ tortu, mam nadzieję że kiedyś wypróbuję Twojego przepisu :)

    Tymczasem zapraszam do siebie :) www.vintedels.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest takie straszne jak się wydaję 😉 Pamięta to bardzo słodka zabawa, polecam

      Usuń
  2. Witam,
    jakiej wielkości blachy Pani używała ?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam nadzieje, że siostra nie zjadła całego tortu sama:D
    piękne kolory. musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fenomenalnie, wcale się nie dziwię, że zniknął szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Miło przeczytać taki komentarz od mojego ulubionego cukiernika :)

      Usuń
  6. Ojoj ale cudowny torcik, porywam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie smaków - torcik na pewno był pyszny... :) Pozdrawiam Cię ciepło! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również pozdrawiam i przesyłam trochę słoneczka :)

      Usuń
  8. Czy przypadkiem ten blat malinowy z kisielem nie wychodzi zbity i wilgotny? Kiedyś coś takiego robiłam, niedobre bylo a jaką u Pani ma strukturę? Na zdjęciu też wygląda na zbity i wręcz przemokły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie masa owocowa nie jest zbita, ma konsystencję lekkiej galaretki, dobrze łączy ze sobą oba biszkopty i biszkopt nie staje się przesączony masą :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty