Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem



I znowu mam dla Was świetny przepis na kremowego kurczaka. Danie jest jednogarnkowe wiec oszczędzi Wam bałaganu w kuchni. Nie ma co tutaj rozczulać się i zachwycać nad kurczakiem, po prostu domowy obiad z produktów, które większość z nas ma w lodówce. Ja bardzo lubię takie proste dania, a to mogę zdecydowanie dopisać do listy na niespodziewanych gość. Przygotowanie to ok 25 minut - szybko :)

Składniki:  
1  cała pierś kurczaka 
1 duży por
2 ząbki czosnku
70 ml śmietany 18%
2 łyżki musztardy Dijon
sok z połowy cytryny
pęczek świeżej pietruszki
sól i pieprz do smaku

szczypiorek do posypania
1 łyżeczka oliwy

Produkty znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Pierś kurczaka czyścimy i przekrajmy tak aby wyszły 4 kotlety, smażymy z obu stron na patelni  ( ja smażę z niewielką ilością oliwy). Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum,  następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle uznania, do dekoracji posypujemy szczypiorkiem.


Smacznego!

Komentarze

  1. super :) zapraszam do mnie http://like-the-others.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na obiad! ! Akurat zastanawiam się jak zużyć pora :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny,np.grecki ? U mnie nie wszyscy tolerują śmietanę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jogurt grecki może być 😊 co prawda nie zagęści sosu jak śmietana ale będzie smakować podobnie

      Usuń
  4. Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego,np.grecki ? U mnie nie wszyscy tolerują śmietanę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Kasiu,a może mi Pani doradzić,czym zagęścić sos ? Przyznaję,że ta nietolerancja śmietany przez niektórych moich gamoni bywa czasem problemem dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można odparować sos wtedy staje się gęsty ( na małym ogniu odparowywać), można dodać małą łyżeczkę mąki do zagęszczenia albo łyżkę masła. Wszystkie te sposoby są ok 😉

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za porady. Wnet się zabieram za zrobienie dania,bo wygląda przepychowato :)

      Usuń
  6. Czy zamiast musztardy Dijon może być inna bardzo ostra np. rosyjska?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty