Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem



Dzisiaj obiad jednopateniowy, który skradł serca mojej rodziny. Po pierwsze jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i sos beszamelowy, które kocham Ja. Idealne połączenie i bardzo proste w wykonaniu.   

Składniki:
1 duża cukinia
500 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej i tymianku
sól i pieprz do smaku

pure
300 g ziemniaków
1 szklanka mleka
sól do smaku
3 łyżki kminu rzymskiego 

sos beszamelowy 
50 g masła
3 czubate łyżki maki pszennej
3 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
odrobina gałki muszkatołowej

Wszystkie składanki znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:

pure
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i blendujemy z ciepłym mlekiem. Doprawiamy, dodajemy kmin i dobrze mieszamy. Ziemniaki wykładamy do dużej żeliwnej patelni, natłuszczonej odrobiną masła (może być naczynie żaroodporne).

sos beszamelowy
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas  mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy.

Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta i przyprawami wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.  

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut. 


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty