niedziela, 8 marca 2015

Ciasto kawowo - bananowe




Szybkie ciasto bez pieczenia, a w smaku mniami. Dla smakoszy kawy to coś trafionego w dziesiątkę. Nie będę się tutaj rozpisywała po prostu kawa + banany = deser 

porcja duża blacha ok 20 kawałków

Składniki:
spód
200 g herbatników
100 g masła 
100 g zmielonych migdałów

masa serowo - kawowa
3 banany
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 op żelatyny do ciast
0,5 szklanki wody
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
500 ml śmietany 30 %

krem 
300 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki dostaniecie tutaj 

Przygotowanie:
spód
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Herbatniki kruszymy i łączymy je z migdałami oraz miękkim masłem, ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając. 

masa serowo - kawowa 
Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy mieszankę kawową. Jak krem zacznie powoli tężeć wykładamy na spód ciasta, wyrównując.

krem 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, delikatnie ostudzamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i cukier puder, dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. Układamy polewę na krem.

Całe ciasto wstawiamy do lodówki na 3 h 



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Pysznie! :)

    http://viofashiontime.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wspaniale :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada, juz mialas robic ale ile tej zelatyny nie mam pojecia 😊 mam opakowanie ale wydaje sie to zaduzo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno opakowanie żelatyny deserowej to 60g 😉

      Usuń