Ciasto kawowo - bananowe
Szybkie ciasto bez pieczenia, a w smaku mniami. Dla smakoszy kawy to coś trafionego w dziesiątkę. Nie będę się tutaj rozpisywała po prostu kawa + banany = deser
porcja duża blacha ok 20 kawałków
Składniki:
spód
200 g herbatników
100 g masła
100 g zmielonych migdałów
masa serowo - kawowa
3 banany
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 op żelatyny do ciast
0,5 szklanki wody
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
500 ml śmietany 30 %
krem
300 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
spód
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Herbatniki kruszymy i łączymy je z migdałami oraz miękkim masłem, ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając.
masa serowo - kawowa
Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy mieszankę kawową. Jak krem zacznie powoli tężeć wykładamy na spód ciasta, wyrównując.
krem
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, delikatnie ostudzamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i cukier puder, dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. Układamy polewę na krem.
Całe ciasto wstawiamy do lodówki na 3 h
Smacznego!
Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://viofashiontime.blogspot.com/
pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale :):)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, juz mialas robic ale ile tej zelatyny nie mam pojecia 😊 mam opakowanie ale wydaje sie to zaduzo...
OdpowiedzUsuńJedno opakowanie żelatyny deserowej to 60g 😉
Usuń