sobota, 28 marca 2015

Drożdżowy wieniec Wielkanocny



Święta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna.

Składniki:
750 g mąki
59 g świeżych drożdży
375 ml ciepłego mleka
skórka z 1 pomarańczy
120 g cukru
120 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
100 g rodzynek
100 g płatków migdałów

do dekoracji
1 rozbełtane jajko
20 g migdałów posiekanych


Wszystkie składniki znajdziecie tutaj 


Przygotowanie: 
Do miski odsypać szklankę mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej roluj wałek o długości 50 cm. Z wałków upleć warkocz i złącz na końcach, tak aby powstał wianek. Ułóż wianek na dużej blasze, wyłożonej pergaminem i posmaruj rozbełtanym jajkiem, następnie posyp migdałami. 
Piecz w 180 C ok 50-60 minut, aż ładnie się zarumieni. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz