poniedziałek, 16 marca 2015

Ciasto z kaszy kuskus z porzeczką




Ostatnio wszyscy są zafascynowani kaszą jaglaną. Ja natomiast kocham kuskus i mogłabym ją jeść do wszystkiego. Okazało się, że jak przygotowałam ciasto właśnie na bazie kaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną. 





Składniki: 

120 g kaszy kuskus 
100 ml gorącego mleka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła roztopionego
120 g cukru trzcinowego
2 jajka
sok z 1 cytryny
szczypta soli
ok 250 g owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam zamrożonych)

wszystkie składniki znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Do naczynia miksującego wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym mlekiem, zostawiamy na ok 15 minut aby kasza spęczniała. Na małych obrotach miksując dodajemy cukier, jajko i sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy papierem pergaminowym, połowę ciasta wlewamy do keksówki, przysypując połową owoców porzeczki, następnie zalewamy resztą ciasta i posypujemy resztą porzeczki.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 1h. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera i jest upieczone w środku.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. świetny przepis bedę robic moja córka pewnie będzie zachwycona też lubi kuskus

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis aż jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać rewelacyjny pomysł :) Bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kaszą kuskus! Ekstra to coś dla mnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto zrobiłam wczoraj,faktycznie bardzo dobre. Niestety wyczuwalny jest kuskus. Słabo napęcznial. Czy następnym razem zalać większą ilością mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć wiecej mleka albo na dłużej zostawić do napęcznienia. Mi napęczniał idealnie dlatego podałam takie ramy czasowe. Cieszę się, że smakowało 😉 pozdrawiam

      Usuń