Kawowe bezy z kremem




Dzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy kawę dzień będzie rozkoszny. 

Składniki:
bezy
4 białka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
180 g cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

krem
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
100 g cukru
2 łyżki wody
1 jajko
2 łyżki likieru kawowego

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
bezy
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier puder,  następnie rozpuszczoną kawę i mąkę ziemniaczaną ubijając jeszcze ok 30 s, aż białko będzie sztywne. Piekarnik rozgrzewamy na 140 C. Na blachę wyłożoną papierem pergaminowym nakładamy łyżką porcje białek nadając im okrągły kształt, w odstępach 2 cm.  Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 140 C termoobieg, następnie zmniejszamy na 120 C i pieczemy jeszcze 1,5 h. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki, aby bezy się ostudziły.

Krem
Cukier z wodą zagotowujemy, aż powstanie karmel, następnie dodajemy śmietanę i pozostawiamy do wystygnięcia.  W naczyniu miksującym ubijamy jajko, dodając serek mascarpone i likier kawowy, następnie dodajemy ostudzony karmel, cały czas ubijając. Krem chłodzimy ok 1h. 

Bezy idealnie zgrywają się z kremem, wystarczy je delikatnie zanurzyć. 



Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty