Wytrawne gofry serowe z boczkiem
Idealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z boczkiem, smakują obłędnie i świetnie zastępuje pieczywo.
Składniki:
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g roztopionego masła
500 ml mleka
100 g startego sera gouda
50 g wędzonego boczku
trochę soli i pieprzu
Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Boczek kroimy w bardzo cienkie paseczki. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, masło i mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ser, boczek, sól z pieprzem i delikatnie mieszamy.
Gofrownicę nagrzewamy , niczym nie natłuszczamy ( z gofrów wytopi się ser z boczkiem, co wystarczająco natłuszcza) . Smażymy gofry, aż ładnie się zarumienią z obu stron.
Porcja ok 12 dużych gofrów.
Smacznego!
Świetny pomysł! Gofry serowe, mmm... to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji gofrów nie próbowałam,świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCiekawe.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie probowalam gofrow na wytrawnie.
:)
Świetny pomysł na zastąpienie kanapek gofrem! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie prezentują sie te gofry :) podoba mi sie nadzienie :):)
OdpowiedzUsuń