środa, 18 marca 2015

Wytrawne gofry serowe z boczkiem




Idealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z boczkiem, smakują obłędnie i świetnie zastępuje pieczywo.


Składniki:

220 g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g roztopionego masła
500 ml mleka
100 g startego sera gouda
50 g wędzonego boczku
trochę soli i pieprzu

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Boczek kroimy w bardzo cienkie paseczki. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, masło i mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ser, boczek, sól z pieprzem i delikatnie mieszamy. 
Gofrownicę nagrzewamy , niczym nie natłuszczamy ( z gofrów wytopi się ser z boczkiem, co wystarczająco natłuszcza) . Smażymy gofry, aż ładnie się zarumienią z obu stron.

Porcja ok 12 dużych gofrów.




Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Gofry serowe, mmm... to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji gofrów nie próbowałam,świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe.
    Jeszcze nie probowalam gofrow na wytrawnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na zastąpienie kanapek gofrem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie prezentują sie te gofry :) podoba mi sie nadzienie :):)

    OdpowiedzUsuń