sobota, 14 marca 2015

Nóżki wieprzowe w galarecie



Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. 

Składniki:
4 nóżki wieprzowe
3 ćwiartki kurczaka bez kości
3 marchewki
2 pietruszki 
1 seler
1 por
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
3 ząbki czosnku
 sól, pieprz do smaku

do dekoracji możemy użyć ok 50 g groszku i jajka

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Nóżki z kurczakiem dobrze oczyszczamy. Do garnka wkładamy ćwiartki kurczaka i nóżki, wlewamy ok 3 l zimnej wody, dodajemy liści laurowy, ziele angielskie i jałowiec, gotujemy ok 2 - 3h na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa i gotujemy jeszcze ok 1h następnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem - mięso musi być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości.  Ugotowane mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Dzielimy na małe kawałeczki i wykładamy po równo do 8 miseczek. Z wywaru wyciągamy marchewkę i kroimy na małe kawałeczki, dorzucając do miseczek z mięsem, następnie dodajemy groszek. Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i studzimy. Następnie przecedzamy przez gęste sito i zalewamy wywarem miseczki. Miski wstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc) aby zgęstniały.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz