wtorek, 24 czerwca 2014

Tradycyjne gołąbki na ostro



Na większą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :)

Co nam jest potrzebne:

1 kg mielonej wieprzowiny
1 duża kapusta
4 woreczki ryżu białego
3 jajka
2 cebule
masło do smażenia
bulion
pomidory
papryczki piri piri
zioła polecam ( majeranek, oregano)
pieprz, sól

Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź, Cebulę posiekaj i podsmaż następnie połącz z ryżem.
Do miski dodaj mięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie farsz. Następnie z kapusty usuń głąb i włóż kapustę do garnka z gorącą wodą ( gotuj ok 5 min). Zewnętrzne liście ułóż na dno garnka, w którym będą się gotowały gołębie.
Ostrożnie oddzielaj liście i wypełniaj je farszem od wewnętrznej strony. Układaj jest bardzo ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość sosem i gotuj na wolnym ogniu 1,5 h - 2h 
Sos:
Do bulionu dodaj 2 puszki pomidorów ( albo 2 przeciery pomidorowe), paprykę słodką, sól, pieprz i papryczki pokrojone.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz