wtorek, 17 czerwca 2014

Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia

Wieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :)


Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam...



Szybka w wykonaniu, pracy z przyrządzeniem, pieczeniem i zmywaniem naczyń to ok 1h :) Doskonała na wieczornych gości. 

Co jest potrzebne do przygotowania :

5deg. drożdży ( pół kostki)
70g cukru ( mniej niż pół szklanki)
kostka masła/margaryny 
szklanka mleka
0,5 kg mąki
szczypta soli
1 cukier wanilinowy 
1 skórka starta z cytryny i sok
bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,...



Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym czasie roztapiamy masło na patelni. 
Następnie do miski dorzucamy mąkę, skartowaną cytrynę i sok, cukier wanilinowy, szczyptę soli, roztopione masło( trochę ostudzone, nie może być za gorące). Wszystko miksujemy :)
Jak masa jest gotowa dodajemy bakalie i mieszamy łyżką tak żeby mikserem nie zrobić papki.

Formę do Babki musimy posmarować masłem i posypać ją kaszą manną bądź bułką tartą, chodzi o to żeby po upieczeniu babka nie przywarła do brachy.

Czas pieczenia:  20 min w 200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy  20min.
Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera.




  


2 komentarze:

  1. ...i ani jednego jajka???
    pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do tego przepisu nie są potrzebne jajka 😊

      Usuń