Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia
Wieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :)
Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam...
Szybka w wykonaniu, pracy z przyrządzeniem, pieczeniem i zmywaniem naczyń to ok 1h :) Doskonała na wieczornych gości.
Co jest potrzebne do przygotowania :
5deg. drożdży ( pół kostki)
70g cukru ( mniej niż pół szklanki)
kostka masła/margaryny
szklanka mleka
0,5 kg mąki
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
1 skórka starta z cytryny i sok
bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,...
Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym czasie roztapiamy masło na patelni.
Następnie do miski dorzucamy mąkę, skartowaną cytrynę i sok, cukier wanilinowy, szczyptę soli, roztopione masło( trochę ostudzone, nie może być za gorące). Wszystko miksujemy :)
Jak masa jest gotowa dodajemy bakalie i mieszamy łyżką tak żeby mikserem nie zrobić papki.
Formę do Babki musimy posmarować masłem i posypać ją kaszą manną bądź bułką tartą, chodzi o to żeby po upieczeniu babka nie przywarła do brachy.
Czas pieczenia: 20 min w 200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy 20min.
Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera.
...i ani jednego jajka???
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ola
Tak, do tego przepisu nie są potrzebne jajka 😊
Usuń