Pierożki w rosole
Urozmaicamy rosół? ... dosyć tradycyjnego makaronu zamieńmy go na pierożki.
Składniki do pierozków:
Składniki do pierozków:
Farsz: ugotuj rosół na około 0,25 dag wołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką)
Ciasto na pierogi :
0,5 kg mąki
1 szklankę gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
Zagnieć wszystkie składniki. Wałkując część ciasta, dobrze resztę przykryć folią (aby nie osychało), nigdy nie posypuj mąką! Wyciskaj kółka literatką bądź kieliszkiem.
Ugotuj pierożki i jedz podawane z rosołem. :)
Smacznego!
Rosołu z pierogami jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała spróbować! :)