środa, 25 czerwca 2014

Pierożki w rosole








Urozmaicamy rosół? ... dosyć  tradycyjnego makaronu zamieńmy go na pierożki.

Składniki do pierozków:


Farsz: ugotuj rosół na około 0,25 dag wołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką)

Ciasto na pierogi :
0,5 kg mąki
1 szklankę gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju

Zagnieć wszystkie składniki. Wałkując część ciasta, dobrze resztę przykryć folią (aby nie osychało), nigdy nie posypuj mąką! Wyciskaj kółka literatką bądź kieliszkiem.


Ugotuj pierożki i jedz podawane z rosołem. :)




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Rosołu z pierogami jeszcze nie jadłam!
    Chyba będę musiała spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń