Drożdżówka z rabarbarem




Rabarbar - teraz to się zaczyna :) idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda, że zjadam je oczami.
Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu.

Jakich składników potrzebujemy Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukry
0,5 szklanki mleka
1 jajko
5 deg. drożdży (pół kostki)
63 g masła
0,5 kg rabarbaru

Kruszonka:
0,5 szklanki maki
6 łyżek dużych cukru
70g masła

Masło roztapiamy na patelence i przestudzamy, w misce drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (nie może być za gorące) przykrywamy ściereczką na 15 min. Następnie dodajemy resztę składników i mieszam mikserem. Jak ciasto ma już idealną konsystencję przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy) po wyłożeniu pozostawiamy ciasto  na 10 min tak żeby podrosło. W między czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką.
Jak przygotować kruszonkę?
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości.

Czas wypieku to:
180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy na 20 min góra i dół
łączny czas pieczenia to 40 min 


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty