Indyk w sosie curry
Nie wiem jak to nazwać może " Bombaj Indyk"
Bardzo szybkie danie, czas przygotowania to 30 min
Potrzebne na 4 porcje jest:
- 0,5 piersi z indyka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka masła
- imbir
- 3 ząbki czosnku
- 30g migdałów
- natka pietruszki
- ostra papryka
- curry
- ryż brązowy
Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir, cebulę, czosnek, pomidory, migdały ok 15 min i blendujemy.
Krok 2: Pokrojonego w kosteczkę indyka podsmażamy na oleju, dodajemy zblendowany sos. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, śmietanę, masło, cukier i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem:)
Smacznego!
Próbowałam jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńIle imbiru dodajemy ?
OdpowiedzUsuńTutaj wedle uznania, ja użyłam ok jednej łyżeczki świeżego imbiru
UsuńDziękuje za odpowiedź. Nie spodziewałem się jej tak szybko :)
UsuńOd siebie dodam, że jeden korzeń to za dużo nawet jak na faceta bez wyrafinowanych gustów :)
Dokładnie, a jeszcze zależy od wielkości korzenia😁. Zdecydowanie łyżeczka wystarczy. Pozdrawiam 😊
Usuń