niedziela, 22 czerwca 2014

Indyk w sosie curry


Nie wiem jak to nazwać może " Bombaj Indyk"
Bardzo szybkie danie, czas przygotowania to 30 min


Potrzebne na 4 porcje jest:
- 0,5 piersi z indyka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru 
- 2 łyżki śmietany 18%
-  1 łyżeczka masła
- imbir 
- 3 ząbki czosnku
- 30g migdałów
- natka pietruszki
- ostra papryka
- curry
- ryż brązowy

Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir, cebulę, czosnek, pomidory, migdały ok 15 min i blendujemy.       
Krok 2: Pokrojonego w kosteczkę indyka podsmażamy na oleju,  dodajemy zblendowany sos. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, śmietanę, masło, cukier i doprawiamy do smaku. 
Podajemy z ryżem:)
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Próbowałam jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile imbiru dodajemy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj wedle uznania, ja użyłam ok jednej łyżeczki świeżego imbiru

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź. Nie spodziewałem się jej tak szybko :)
      Od siebie dodam, że jeden korzeń to za dużo nawet jak na faceta bez wyrafinowanych gustów :)

      Usuń
    3. Dokładnie, a jeszcze zależy od wielkości korzenia😁. Zdecydowanie łyżeczka wystarczy. Pozdrawiam 😊

      Usuń