czwartek, 26 czerwca 2014

Kapuśniaczek na wędzonce


No teraz coś z tradycjami :) kapuśniaczek ze świeżej kapusty babci Józi. Jak byłam mała nawet nie chciałam jego spróbować (nie wiem dlaczego) teraz nie mogę się mu oprzeć, jest po prostu przepyszny :)

Potrzebujemy: 
głowa świeżej kapusty
0,5 kg boczku wędzonego
3 cebule
koper (sporo)
4 liście laurowe
3 ziela angielski
pieprz, sól
 no i wcześniej ugotowany bulion :)


Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy  i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku.
Czas gotowania 2h na wolnym ogniu.

Proste? Bardzo a naprawdę warto spróbować :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz