sobota, 21 czerwca 2014

Czekoladowe Muffiny

Długi weekend się rozpoczął :) 
No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne.




Na 12 muffin potrzebne jest :

- 300 g mąki
- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 165 g cukru
- 1 cukier waniliowy mały
- 140 g masła ( może być margaryna)
- 2duże jaja
- 170 ml mleka
- 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki)

Krok 1. Na małej patelni rozpuszczamy i studzimy masło.

Krok 2. W osobnej misce łączymy wszystkie suche produkty.  Czekoladę siekamy albo tarkujemy na drobnej tarce i również łączymy z suchymi produktami.

Krok 3. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka mieszając mikserem, następnie dodajemy masło i łączymy z suchymi produktami.

Krok 4. Po przyrządzeniu masy napełniamy 12 foremek do muffin, ja użyłam sylikonowych foremek.  Jednak jeżeli chcesz  żeby efekt był jeszcze lepszy użyj jednorazowych papierowych foremek, jednak pamiętaj że musisz je najpierw wsadzić do metalowej blaszki.


Czas wypieku to 30 min góra i dół (bez termoobiegu) w temperaturze 200 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz