Czekoladowe Muffiny
Długi weekend się rozpoczął :)
No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne.
Na 12
muffin potrzebne jest :
- 300 g
mąki
- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 165 g cukru
- 1 cukier waniliowy mały
- 140 g masła ( może być margaryna)
- 2duże jaja
- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 165 g cukru
- 1 cukier waniliowy mały
- 140 g masła ( może być margaryna)
- 2duże jaja
- 170 ml
mleka
- 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki)
- 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki)
Krok 1. Na małej patelni rozpuszczamy i studzimy masło.
Krok 2. W osobnej misce łączymy wszystkie suche produkty. Czekoladę siekamy albo tarkujemy na drobnej
tarce i również łączymy z suchymi produktami.
Krok 3. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka mieszając
mikserem, następnie dodajemy masło i łączymy z suchymi produktami.
Krok 4. Po przyrządzeniu masy napełniamy 12 foremek do muffin,
ja użyłam sylikonowych foremek. Jednak jeżeli
chcesz żeby efekt był jeszcze lepszy
użyj jednorazowych papierowych foremek, jednak pamiętaj że musisz je najpierw
wsadzić do metalowej blaszki.
Czas wypieku to 30 min góra
i dół (bez termoobiegu) w temperaturze 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz