poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pampuchy na obiad i na deser







Kto z was nie lubi pampuchów? Mi kojarzą się z dzieciństwem, moja  Mama zawsze  je robiła na słodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :P
Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe)



Przepis: 
500g mąki 
200 ml ciepłego mleka 
30 g drożdży 
2 jajka 
10 g cukry 
1 łyżeczka soli 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Ciasto:

Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy. 

Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min.

Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami




Propozycja Na obiad :
sos: jedną podwójną pierś kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju posypując przyprawą do kurczaka curry i kurkumą następnie do smażących sie piersi wlewamy sok z ananasa, a ananasa (owoc z puszki) kroimy w drobną kostkę dodając do pozostałych składników.

Dodajemy ok 0,5 szklanki wody i całość dusimy przez około 5-10 min na patelni. W tym czasie w kubeczku przyrządzamy zagęszczacz z 2-3 łyżek mąki, zimnej wody oraz śmietany 30%, całość wlewamy na patelnię mieszając czekamy aż się zagotuje i zagęści sos.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz