Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami
Co powiecie na gołąbki tylko z pieczarkami i w papryce?
Nie wiem, po ostatniej rewolucji w kuchni z gołąbkami chcę jeszcze! :)
Dlatego dzisiaj na obiad papryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :)
Skupmy się! Co jest nam potrzebne:
6 papryk
0,5 kg mięsa wołowo - wieprzowego
duża cebula
jedna torebka ryżu
10 pieczarek
2 jajka
pietruszka
sól, pieprz
Najpierw gotujemy ryż i go studzimy, następnie obieramy pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie jak są wyczuwalne). W papryce obcinamy czapeczkę i drążymy środek ( tak aby oczyścić z pestek).
Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę.
Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie.
Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym.
Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :)
Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min.
Smacznego!
Ostatnio też zrobiłam nadziewane papryki.
OdpowiedzUsuńWypełniłam paprykę do połowy i dodałam jeszcze po plasterku mozzarelli zanim dodałam resztę farszu!
Bardzo ładne zdjęcia.
Pozdrawiam! :)