sobota, 28 czerwca 2014

Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami




Co powiecie na gołąbki tylko z pieczarkami i w papryce? 
Nie wiem, po ostatniej rewolucji w kuchni z gołąbkami chcę jeszcze! :)
Dlatego dzisiaj na obiad papryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :)

Skupmy się! Co jest nam potrzebne:
6 papryk
0,5 kg mięsa wołowo -  wieprzowego
duża cebula
jedna torebka ryżu
10 pieczarek
2 jajka
pietruszka
sól, pieprz



Najpierw gotujemy ryż i go studzimy, następnie obieramy pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie jak są wyczuwalne). W papryce obcinamy czapeczkę i drążymy środek ( tak aby oczyścić z pestek). 
Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę. 
Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie.
Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. 
Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :) 


Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min.
Smacznego!






1 komentarz:

  1. Ostatnio też zrobiłam nadziewane papryki.
    Wypełniłam paprykę do połowy i dodałam jeszcze po plasterku mozzarelli zanim dodałam resztę farszu!

    Bardzo ładne zdjęcia.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń