Zapiekany chlebek z warzywami
Taka wersja zapiekanego chlebka na pewno spodoba się Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :)
Składniki:
200 g chleba razowego
100 g cukinii
100 g czerwonej papryki
100 g świeżego brokułu
250 g sera feta
4 jajka
200 ml mleka lub śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
chleb kroimy w kostkę ok 2 cm, podobnie jak cukinię, paprykę i brokuł. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch też przykrywamy papierem i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, po tym czasie ściągamy papier z wierzchu i pieczemy jeszcze 10 minut, aby góra się zarumieniła.
Smacznego!
niezwykle oryginalne danie, ciekawa jestem jego smaku
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! Mega apetycznie a to jest bardzo ważne :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe ! Byłby idealny na drugie śniadanie do pracy :D
OdpowiedzUsuńAle fajny sposób na wykorzystanie nadmiaru chleba.
OdpowiedzUsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuń