wtorek, 26 kwietnia 2016

Zapiekany chlebek z warzywami


Taka wersja zapiekanego chlebka na pewno spodoba się Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :)

Składniki: 
200 g chleba razowego 
100 g cukinii
100 g czerwonej papryki
100 g świeżego brokułu
250 g sera feta
4 jajka
200 ml mleka lub śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
chleb kroimy w kostkę ok 2 cm, podobnie jak cukinię, paprykę i brokuł. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch też przykrywamy papierem i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, po tym czasie ściągamy papier z wierzchu i pieczemy jeszcze 10 minut, aby góra się zarumieniła. 


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. niezwykle oryginalne danie, ciekawa jestem jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie! Mega apetycznie a to jest bardzo ważne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe ! Byłby idealny na drugie śniadanie do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny sposób na wykorzystanie nadmiaru chleba.

    OdpowiedzUsuń