niedziela, 17 kwietnia 2016

Ciasto kajmakowe z kremem budyniowym


Nie będę się rozpisywała - to ciasto dla osób, które muszą zrobić coś na jutro, a jutro nie będą mieli czasu. Lepiej tego nie mogłam ująć. 

Składniki: 
ciasto
300 g maki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
140 g masła miękkiego
1 jajko
2 łyżki miodu
szczypta soli

krem 
1 budyń śmietankowy
350 ml mleka
2 żółtka
100 g cukru
150 g masła
1 cukier wanilinowy

1 puszka kajmaku (460 g)
do dekoracji orzechy pekan

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
ciasto:Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste dlatego żeby dobrze je rozprowadzić użył łyżki metalowej, którą co jakiś czas możesz namoczyć w wodzie. Wtedy powierzchnia będzie idealnie gładka. Każdy placek piecz osobno w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 13-17 minut. Ostudź placki.

krem: Budyń w proszku wymieszaj z mlekiem. W garnuszku podgrzewaj na małym ogniu cukier z żółtkami, tak aby cukier się rozpuścił ( uważaj żeby nie zagotować). Dodaj mleko z budyniem i mieszaj aby w całości zgęstniało. Zdejmij z ognia  i ostudź. Ucieraj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj masę budyniową cały czas ucierając. 

Na dolny placek wyłóż połowę kajmaku następnie wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim plackiem i wyłóż pozostały kajmak. Kawałki ciasta udekoruj orzechami.


Smacznego! 


6 komentarzy:

  1. Toż to prawdziwa rozpusta :) Tylko kawka do tego i byłabym szczęśliwa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko.... nic tylko zajadać i zapomnieć o otaczającym świecie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na ciasto jakis dziwny bo wychodzi twarde :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam placek powinien być podobny do ciasta kruchego, czyli dość twardy. Chodzi o to, że przy połączeniu z kremem całe ciasto stworzy idealny duet i placek będzie mięciutki.

      Usuń