Butter Chicken
Dzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki
1 liść laurowy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
70 g orzechów nerkowca
140 g wody
40 g świeżego imbiru obranego pokrojonego w kawałki
3 ząbki czosnku
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
1 papryczka chilli
55g oleju kokosowego
400 g pomidorów bez skórki ( mogą być z puszki)
70 g mleka kokosowego do smażenia
pęczek świeżej kolendry
sól do smaku
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Na suchej patelni, rozgrzanej prażymy skruszony liść laurowy, kolendre i kmin następnie należy wszystko zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min.
Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.
Imbir, czosnek zblendować i dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz 1 łyżeczkę i dodaj do marynowanego kurczaka. Resztę pasty odstaw.
Cebulę i papryczkę posiekaj , obsmaż na patelni z olejem kokosowym , następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś ok 5 min. Dodaj pomidory z puszki, mleko kokosowe i odrobinę soli, smaż już bez przykrycia aby sos lekko się zredukował ok 5 min. Dodaj zmielony czosnek z imbirem. Następnie dodaj zamarynowane piersi kurczaka, orzechy i smaż ok 20 min.
Podawaj danie z ryżem
Smacznego!
Przepis jak dla mnie idealny ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, super, że jest tam również cynamon, którego dodajemy na potęgę nie tylko do słodkich dań :)
OdpowiedzUsuńTak, smak cynamon bardzo podkręca smak :)
Usuń