Butter Chicken


Dzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto.

Porcja dla 6 osób

Składniki: 
600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski 
1 łyżeczka kminu rzymskiego 
1 łyżeczka nasion kolendry 
1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki 
1 liść laurowy 
1 łyżeczka kurkumy 
1 łyżeczka soku z limonki 
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki miodu 
70 g orzechów nerkowca 
140 g wody 
40 g świeżego imbiru obranego pokrojonego w kawałki 
3 ząbki czosnku 
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki 
1 papryczka chilli 
55g oleju kokosowego 
400 g pomidorów bez skórki ( mogą być z puszki) 
70 g mleka kokosowego do smażenia 
pęczek świeżej kolendry 
sól do smaku 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Na suchej patelni, rozgrzanej prażymy skruszony liść laurowy, kolendre i kmin następnie należy wszystko zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min. 

Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić. 

Imbir, czosnek zblendować i dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz 1 łyżeczkę i dodaj do marynowanego kurczaka. Resztę pasty odstaw. 

Cebulę i papryczkę posiekaj , obsmaż na patelni z olejem kokosowym , następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś ok 5 min. Dodaj pomidory z puszki, mleko kokosowe i odrobinę soli, smaż już bez przykrycia aby sos lekko się zredukował ok 5 min. Dodaj zmielony czosnek z imbirem. Następnie dodaj zamarynowane piersi kurczaka, orzechy i smaż ok 20 min. 

Podawaj danie z ryżem 


Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie, super, że jest tam również cynamon, którego dodajemy na potęgę nie tylko do słodkich dań :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty