niedziela, 24 kwietnia 2016

Wytrawne ptysie z serkiem łososiowym




Nie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast kanapek. Goście byli zachwyceni taką formą podania ptysia. 

20 porcji 

Składniki: 
ciasto
250 ml wody
200 g mąki
60 g masła
szczypta soli
4 jajka

farsz
150 g wędzonego łososia
250 g pułtłustego twarogu
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
w garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznym ruchem, drewnianą łyżką, aż z ciasta powstanie gęsta kluska. Ciasto przekładamy do miski i trochę ostudzamy. Następnie ucierając ciasto dodajemy po jednym jajku. Gotowym ciastem napełniamy szprycę i firmujemy 20 ptysi na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. 

Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 220 C, aż ptysie lekko się zarumienią.

Jeszcze ciepłe ptysie przecinamy na pół i ostudzamy.

W naczyniu miksującym umieszczamy łososia, twaróg, szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko miksujmy na gładką masę. Farszem łososiowym napełniamy ptysie. 



Smacznego!


1 komentarz:

  1. My nosimy się z zamiarem ptysi bez glutenu :D
    Takie wytrawne cuda faktycznie świetnie zastępują kanapeczki :D

    OdpowiedzUsuń