sobota, 30 kwietnia 2016

Muffiny z boczkiem i szpinakiem


Jeżeli nie wiesz co zrobić dzisiaj na śniadanie - to już masz pomysł! Taką muffinkę zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz. Świetnie się sprawdzi na drugie śniadanie :)

porcja 12 muffin

Składniki:
100 g wędzonego boczku
200 g świeżego szpinaku
250 g mąki
100 g sera żółtego startego
250 ml kefiru
2 jajka
80 g roztopionego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 



Przygotowanie:
Boczek pokrój na małą kostkę i obsmaż na patelni, na złoty kolor i ostudź. Szpinak włóż do cedzaka i spłucz wrzątkiem, następnie zimną wodą. Osusz i grubo posiekaj.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ser, sól, proszek do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubij jajka, dodaj kefir oraz roztopione masło, wszystko wymieszaj. Następnie mieszankę mokrą wlej do mieszanki suchej i wymieszaj ciasto. Dodaj szpinak oraz boczek i delikatnie wymieszaj. 

Ciasto przełóż do 12 papilotek i piecz muffiny przez 20 minut na złotobrązowy kolor w rozgrzanym piekarniku na 200 C.



Smacznego!
  

1 komentarz:

  1. Świetna wytrawna wersja - dobra na śniadanie lub lunch :)

    OdpowiedzUsuń