poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Torcik serowy


Macie ochotę na pyszny tort serowy? To własnie ten przepis rozkochał moją całą rodzinę. Bardzo prosty przepis, do tego ciasto nadaje się na eleganckie przyjęcie z rodziną czy znajomymi. 


Składniki: 
ciasto
120 g masła
200 g mąki
70 g cukru
1 żółtko
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli

masa serowa
250 ml mleka
200 g cukru
500 ml śmietany 30%
skórka starta z jednej cytryny
4 żółtka
500 g twarogu tłusty/półtłusty
4 płaskie łyżeczki żelatyny 
szczypta soli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
ciasto- mąkę przesiać dodać masło, szczyptę soli, żółtko i skórkę cytryny. Wszystko zagnieść i owinąć folią aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na 1 h. Ciasto rozdzielamy na dwie części i każą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, z rozwałkowanego placka wycinamy okrąg o średnicy 26 cm i pieczemy po 8-10 minut w 200 C każdy placek na złotobrązowy kolor (żeby było łatwiej to możecie upiec placek na spodzie tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym). Jeden z upieczonych placków, jeszcze ciepły przeciąć na 12 jednakowych porcji i odstawić oba placki do ostygnięcia. 

masa serowa- mleko, cukier, żółtka, skórkę z cytryny zagotować energicznie mieszając. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę, którą należy dobrze rozpuścić - delikatnie przestudzić. Śmietanę przelewamy do dużej miski i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy zmielony twaróg i wcześniej ugotowane mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Do tortownicy układamy upieczony spód, boki wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy masę serową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na 2,5 h.

Ciasto wyciągamy z tortownicy, ściągamy pergamin z boków, na wierzch układamy 12 kawałków ciasta (układając z nich równy placek) Wszystko posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!





8 komentarzy: