Burger z pieczonych batatów idealny na śniadanie
Dzisiaj na śniadanie serwuję Tobie super szybki burger z batatów. Razem z jajkiem w koszulce zgrywają świetny duet. Śniadanie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnego pieczywa.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
1 batat ok 150 g
1 jajko
mały pęczek pietruszki (ok 3 łyżek)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
pól awokado
1 mały pomidor
2 jajka w koszulce
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
batata obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek i jajko, delikatnie przyprawiamy. Wszystko mieszamy i formujemy dwa kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowy i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C.
W tym czasie przygotowujemy pomidora i awokado - tniemy w idealne dla Ciebie plastry.
Przygotowujemy jajko w koszulce metodą na wirka. Jajko rozbij i przeżuć do małej miseczki. W rondlu z gotującą się wodą i odrobiną soli zrób wir łyżką, w środek wirku wrzuć delikatnie jajko. dzięki wirkowi jajko owinie się wokół siebie i będzie idealnie okrągłe. Ja trzymam jajko ok 1 minuty wtedy jest bardzo płynne w środku i wręcz idealne :) Następnie jajko wyciągamy na dużej łyżce i przekładamy na kilka sekund do miseczki z zimną wodą, następnie delikatnie osusz je papierowym ręcznikiem.
I składamy Twojego burgera, na kotlet układamy pomidor, awokado i jajko, wszystko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Przecinamy jajko aby żółtko wypłynęło - Pycha!
Smacznego!
Wygląda nieziemsko! Super połączenie smaków, ach jak mi się on podoba :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńWow takie coś lubię ;)
OdpowiedzUsuńO tak, idealny ! I koniecznie z tym jajkiem w koszulce :D
OdpowiedzUsuńMimo, że preferujemy śniadania na słodko to taka wersja również nas przekonuje :D Super smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń