czwartek, 14 kwietnia 2016

Burger z pieczonych batatów idealny na śniadanie


Dzisiaj na śniadanie serwuję Tobie super szybki burger z batatów. Razem z jajkiem w koszulce zgrywają świetny duet. Śniadanie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnego pieczywa. 

Porcja dla 2 osób

Składniki: 
1 batat ok 150 g 
1 jajko
mały pęczek pietruszki (ok 3 łyżek)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

pól awokado
1 mały pomidor
2 jajka w koszulce

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
batata obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek i jajko, delikatnie przyprawiamy. Wszystko mieszamy i formujemy dwa kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowy i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C.
W tym czasie przygotowujemy pomidora i awokado - tniemy w idealne dla Ciebie plastry. 
Przygotowujemy jajko w koszulce metodą na wirka. Jajko rozbij i przeżuć do małej miseczki. W rondlu z gotującą się wodą i odrobiną soli zrób wir łyżką, w środek wirku wrzuć delikatnie jajko. dzięki wirkowi jajko owinie się wokół siebie i będzie idealnie okrągłe. Ja trzymam jajko ok 1 minuty wtedy jest bardzo płynne w środku i wręcz idealne :) Następnie jajko wyciągamy na dużej łyżce i przekładamy na kilka sekund do miseczki z zimną wodą, następnie delikatnie osusz je papierowym ręcznikiem.

I składamy Twojego burgera, na kotlet układamy pomidor, awokado i jajko, wszystko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Przecinamy jajko aby żółtko wypłynęło - Pycha!


Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko! Super połączenie smaków, ach jak mi się on podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda :) Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow takie coś lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, idealny ! I koniecznie z tym jajkiem w koszulce :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mimo, że preferujemy śniadania na słodko to taka wersja również nas przekonuje :D Super smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń