piątek, 1 kwietnia 2016

Drożdżowe paluchy do piwa



Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią dłuższe spacery i spotkania ze znajomymi. Zabierzcie ze sobą takie paluchy :)

Składniki: 

600 g boczku surowego lub wędzonego

ciasto
500 g mąki 
2 jaja 
1 szklanka mleka ciepłego 
ok 50 g drożdży , 
tłuszcz z patelni, 
garstkę bazylii
1 łyżka kminku
ok 1 płaskiej łyżeczki soli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Patelnę należy lekko przechylić aby tłuszcz ściekł w jedno miejsce.  

ciasto: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i tłuszcz z patelni wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodajemy skwarki, kminek, bazylię, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy w rękach formując paluch o długości ok 15 cm i grubości 0,5 centymetra. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym w odstępach ok 4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 C przez ok 15 minut, do momentu aż paluchy się zarumienią. 

Idealna przystawka do piwa, smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym lub na sosem chilli. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Robimy takie paluchy z mąki z ciecierzycy i wiemy, że do piwa również schodzą jak świeże bułeczki :P Ale zaznaczymy, że my nie musimy mieć do nich alkoholu xD
    Warto zrobić samemu takie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) szybko się je robi i wiemy co jemy

      Usuń
  2. Świetna przekąska ! W sam raz na spotkanie ze znajomymi lub wieczór z filmem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie teraz kiedy zawitała do nas wiosna :)

      Usuń