Drożdżowe paluchy do piwa
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią dłuższe spacery i spotkania ze znajomymi. Zabierzcie ze sobą takie paluchy :)
Składniki:
600 g boczku surowego lub wędzonego
ciasto
500 g mąki
2 jaja
1 szklanka mleka ciepłego
ok 50 g drożdży ,
tłuszcz z patelni,
garstkę bazylii
1 łyżka kminku
Przygotowanie:
Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Patelnę należy lekko przechylić aby tłuszcz ściekł w jedno miejsce.
ciasto: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i tłuszcz z patelni wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodajemy skwarki, kminek, bazylię, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy w rękach formując paluch o długości ok 15 cm i grubości 0,5 centymetra. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym w odstępach ok 4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 C przez ok 15 minut, do momentu aż paluchy się zarumienią.
Idealna przystawka do piwa, smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym lub na sosem chilli.
Smacznego!
Robimy takie paluchy z mąki z ciecierzycy i wiemy, że do piwa również schodzą jak świeże bułeczki :P Ale zaznaczymy, że my nie musimy mieć do nich alkoholu xD
OdpowiedzUsuńWarto zrobić samemu takie przekąski :)
Pewnie :) szybko się je robi i wiemy co jemy
UsuńŚwietna przekąska ! W sam raz na spotkanie ze znajomymi lub wieczór z filmem :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie teraz kiedy zawitała do nas wiosna :)
Usuń