środa, 20 kwietnia 2016

Cebulak na obiad


Ostatnio objadałam się mini cebulakami, dlatego postanowiłam przygotować w domu wersję obiadową. Co prawda różniącą się od tych sklepowych cebulaków praktycznie wszystkim: wyglądem, ilością farszu i najważniejsze smakiem. Moja wersja na pewno przypadnie Tobie do smaku :) Mam nadzieję, że sięgniesz po tem przepis jeszcze nie raz.

Porcja na 6 osób  - blacha duża z piekarnika 

Składniki:  
300 g mąki
125 ml mleka
20 g świeżych drożdży
80 g masła
szczypta soli

farsz
1,5 kg cebuli pociętej w piórka
100 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 18%
4 jajka
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj


Przygotowanie:


W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy mąkę, szczyptę soli, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy farsz: boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy cebulę aby delikatnie ją zeszklić. 

Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy ciasto, wykładając nim spód i boki blachy. Na ciasto rozkładamy równomiernie cebulę z boczkiem. Wszystko zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną, solą i pieprzem.

Całość pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 200C. 




Smacznego!


4 komentarze:

  1. dobrze jest dodac do farszu troche kminku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 😊 często stosuję kminek w mojej kuchni i w tym daniu świetnie się skomponuje. Jednak tutaj nie dodałam i też smakuje świetnie 😉

      Usuń
  2. Super!
    Szybko i smacznie - tak, jak lubie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie ! Takie obiadek lubię, tylko jeszcze sałata z balsamico :D

    OdpowiedzUsuń