środa, 2 marca 2016

Miodowe cukierki


Do wakacji jeszcze daleko, a słońca przynajmniej, Ja bardzo potrzebuję. Dlatego przygotowałam miodowe cukierki, które przypominają mi ciepłe wieczory i świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka. 

Składniki:
1/2 szklanki śmietany 30%
0,5 łyżki masła
1,5 szklanki miodu
bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Do głębokiego garnka wlewamy śmietanę i miód oraz dodajemy masło i sodę. Wszystko gotujemy na dość dużym ogniu, aż doprowadzi się do wrzenia, co jakiś czas mieszając tak aby cukierki nie wypłynęły z garnka. Gotujemy ok 5 minut w temperaturze 120 C, miód musi się karmelizować.  Mieszankę przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Po tym czasie masa cukierkowa jest dość zwarta  i możemy zacząć formowanie cukierków. 

Tutaj mogą być ruloniki, kulki i co tylko chcecie. Ja zrulowałam cukierki i zakręciłam, a następnie pocięłam na małe kawałeczki.

Cukierki przechowujcie w lodówce lub w zamrażarce aby nie straciły swojego kształtu. 


Smacznego! 

4 komentarze:

  1. domowe - bez chemii. I wiadomo, że można sobie na nie pozwolić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, sodę dodajemy z pozostałymi składnikami :) Przepraszam, ale gdzieś mi to umknęło.

      Usuń