niedziela, 13 marca 2016

Czekoladowy mazurek


Dzisiaj Świąteczna wersja mazurka dla dorosłych :D Co prawda możecie przygotować mazurka bez alkoholu, jednak ta wersja przypadnie Wam do gustu.

Będziemy wcinać nie dość, że mega czekoladowe ciacho to jeszcze z burbonem. hmmm.... Czego chcieć więcej 

Składniki:
tarta
180 g mąki
20 g kakao
90 g miękkiego masła
85 g cukru drobnego
2 żółtka
szczypta soli

ganasz czekoladowy 
200 g śmietany 30%
220 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
40 ml burbonu

opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki

do dekoracji: płatki migdałów, czekolada, jajka czekoladowe

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
tarta: mąkę i kakao mieszamy, dodajemy masło, cukier, żółtka, sól i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i chłodzimy 1h. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (forma wyłożona papierem pergaminowym lub wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą/mąką). Nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Jak brzegi się zarumienią będzie gotowa. Wyciągamy do ostygnięcia. 

ganasz: śmietankę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz czekoladę, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło i burbon, wszystko mieszamy i schładzamy. Burbon jest opcjonalnie :) 
Jak ganasz zacznie gęstnieć wykładamy całość na tartę. - tutaj możecie najpierw tartę posmarować dżemem, a następnie wylać ganasz. Tartę chłodzimy ok 2h w lodówce. Następnie możemy dekorować.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda!
    Moim zdaniem sekretem tego mazurka jest użycie czekolady deserowej zamiast gorzkiej
    jak często jest w przepisach na ganasz. Czekolada deserowa daje przepyszny smak masy czekoladowej , moim zdaniem idealny. Twój pomysł na dodanie burbonu zapisuję i na pewno wykorzystam, już wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. też sobie właśnie wyobrażam...nie mogę się świąt doczekać i tych wszystkich słodkich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny :) Widać, że mocno czekoladowy. I ten burbon - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny i na pewno przepyszny :D Mazurki piecze zawsze nasza młodsza siostra więc my nie mamy doświadczenia z nimi :P

    OdpowiedzUsuń