Czekoladowy mazurek
Dzisiaj Świąteczna wersja mazurka dla dorosłych :D Co prawda możecie przygotować mazurka bez alkoholu, jednak ta wersja przypadnie Wam do gustu.
Będziemy wcinać nie dość, że mega czekoladowe ciacho to jeszcze z burbonem. hmmm.... Czego chcieć więcej
Składniki:
tarta
180 g mąki
20 g kakao
90 g miękkiego masła
85 g cukru drobnego
2 żółtka
szczypta soli
ganasz czekoladowy
200 g śmietany 30%
220 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
40 ml burbonu
opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki
do dekoracji: płatki migdałów, czekolada, jajka czekoladowe
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
tarta: mąkę i kakao mieszamy, dodajemy masło, cukier, żółtka, sól i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i chłodzimy 1h. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (forma wyłożona papierem pergaminowym lub wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą/mąką). Nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Jak brzegi się zarumienią będzie gotowa. Wyciągamy do ostygnięcia.
ganasz: śmietankę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz czekoladę, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło i burbon, wszystko mieszamy i schładzamy. Burbon jest opcjonalnie :)
Jak ganasz zacznie gęstnieć wykładamy całość na tartę. - tutaj możecie najpierw tartę posmarować dżemem, a następnie wylać ganasz. Tartę chłodzimy ok 2h w lodówce. Następnie możemy dekorować.
Smacznego!
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem sekretem tego mazurka jest użycie czekolady deserowej zamiast gorzkiej
jak często jest w przepisach na ganasz. Czekolada deserowa daje przepyszny smak masy czekoladowej , moim zdaniem idealny. Twój pomysł na dodanie burbonu zapisuję i na pewno wykorzystam, już wyobrażam sobie jakie to musi być pyszne.
Ok jest pyszny 😉
Usuńteż sobie właśnie wyobrażam...nie mogę się świąt doczekać i tych wszystkich słodkich pyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszny :) Widać, że mocno czekoladowy. I ten burbon - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny i na pewno przepyszny :D Mazurki piecze zawsze nasza młodsza siostra więc my nie mamy doświadczenia z nimi :P
OdpowiedzUsuńŁadnie przystrojony :?
OdpowiedzUsuń