Faszerowana cebula w piwie
Faszerowana cebula w piwie to zdecydowanie męskie danie. Moja połówka oszalała jak przygotowałam to danie na obiad. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :)
4 porcje
Składniki:
4 duże cebule
250 g mięsa mielonego wołowego
4 pieczarki
1 łyżka przecieru pomidorowego
trochę papryczki chilli
dopraiwamy solą i pieprzem
1 kulka mozzarelli
500 ml piwa jasnego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Cebulę ucinamy z góry, tak aby została czapeczka, środek wydrążamy tak aby nie uszkodzić spodu i ścianek.
Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku.
Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy je farszem i przykrywamy mozzarellą układając na nią czapeczkę. Cebule wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, zalewamy piwem, wrzucamy ziele angielski i liście laurowe. Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 40-50 minut.
Smacznego!
pysznie wygląda, od dawna mam chęć na taką cebulę
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Polecam wypróbowanie
UsuńCiekawe czy nam by smakowała :D Różnie to z nami bywa jeśli w grę wchodzi piwo :P
OdpowiedzUsuńPiwo jest mało wyczuwalne jednak robi swoją robotę 😊 sądzę że będzie smakowało
UsuńCiekawy pomysł, aby dodać do tego piwo - myślę, że to trochę zmienia posmak :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nie czuć alkoholu, a jednak zmienia smak - oczywiście pozytywnie
Usuń