wtorek, 29 marca 2016

Faszerowana cebula w piwie


Faszerowana cebula w piwie to zdecydowanie męskie danie. Moja połówka oszalała jak przygotowałam to danie na obiad. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :)

4 porcje

Składniki: 
4 duże cebule
250 g mięsa mielonego wołowego 
4 pieczarki
1 łyżka przecieru pomidorowego
trochę papryczki chilli
dopraiwamy solą i pieprzem
1 kulka mozzarelli

500 ml piwa jasnego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Cebulę ucinamy z góry, tak aby została czapeczka, środek wydrążamy tak aby nie uszkodzić spodu i ścianek. 
Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku.
Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy je farszem i przykrywamy mozzarellą układając na nią czapeczkę. Cebule wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, zalewamy piwem, wrzucamy ziele angielski i liście laurowe. Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 40-50 minut.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, od dawna mam chęć na taką cebulę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy nam by smakowała :D Różnie to z nami bywa jeśli w grę wchodzi piwo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo jest mało wyczuwalne jednak robi swoją robotę 😊 sądzę że będzie smakowało

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł, aby dodać do tego piwo - myślę, że to trochę zmienia posmak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nie czuć alkoholu, a jednak zmienia smak - oczywiście pozytywnie

      Usuń