czwartek, 10 marca 2016

"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus


W ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie.

Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować kakaową bezę z kremem chałwowym i w tej grupie własnie byłam. Beza smakowała obłędnie i na pewno poznacie przepis na tą pyszność.

Druga grupa przygotowała niesamowite VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej. Przepis na bułkę powalił mnie smakiem. 



Przepis na kakaową bezę z kremem chałwowym


Składniki:
Kakaowa beza 
180 g białek jaj (6 białek) 
150 g drobnego cukru 
150 g prażonych orzechów laskowych 
20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel 
150 g cukru pudru 
papier do pieczenia 

Królewski krem chałwowy 
300 ml śmietanki 30-36% 
250 g chałwy waniliowej E.Wedel 
250 g serka mascarponeDo smaku: 


świeże owoce: 
truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta 


Przygotowanie: 
Beza
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sito, by nie było grudek, następnie dodajemy rozgniecione prażone orzechy laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką. 

Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut.

Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu.

Królewski krem chałwowy
Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc).

Śmietankę z chałwą przełożyć do miski. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. 

Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy,  dekorujemy świeżymi owocami i przykrywamy drugim krążkiem, delikatnie dociskamy. Górny krążek bezowy posypujemy startą gorzką czekoladą Wedel. pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. 



Zapraszam Was na krótką fotorelację z tego wydarzenia :)













3 komentarze:

  1. Mam tylko jedno pytanie jak się dostać na takie warsztaty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja otrzymałam zaproszenie. Nie wiem czy są organizowane tak na zapisy, raczej tylko na zaproszenie 😞

      Usuń
  2. Zazdroszczę warsztatów, bo to zawsze fajne doświadczenie. Zarówno beza jak i burger wyglądają obłędnie - nic tylko się nimi objadać :)

    OdpowiedzUsuń