czwartek, 3 marca 2016

Lekka sałatka z siekaną wołowiną


Dzisiaj lekka odmiana. W ostatnim tygodniu codziennie jedliśmy steki. Dlatego dzisiaj też stek, ale w sałatce. Świetne połączenie smaków i lekkości, idealnie na kolację.Ta sałatka zdecydowanie przypadnie do gustu nie tylko Panom. 

Składniki:
200 g świeżej rukoli
100 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
100 g sera grana padano 
100 g uprażonych pestek dyni 
stek z polędwicy wołowej 

marynata
3 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
4 listki świeżej bazylii
1/3 posiekana papryczka chilli

winegret 
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Stek marynujemy w oliwie, czosnku, bazylii i chilli. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy winegret: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do miseczki układamy rukolę, posiekaną w piórka cebulę, pomidorki przecięcie na pół, ser starty na grubych oczkach lub pokrojony w małą kostkę i pestki dyni.

Na patelni grillowej smażymy stek, sam bez bazylii, chilli i czosnku. U nas króluje średnio wysmażony po 2 minuty z każdej strony. Stek po grillowaniu musi odpocząć ok 2 min, następnie tniemy go na cienkie paski i układamy na sałatce. Wszystko polewamy naszym winegretem.


Smacznego!

1 komentarz: