czwartek, 17 marca 2016

Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa


Ostatnio miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez Lidl Polska. Całe warsztaty prowadził Paweł Małecki i powiem Wam, że było bardzo słodko. Przez kilka godzin wypiekaliśmy baby, mazurki i tarty oraz przygotowaliśmy Paschę. 

Całą fotorelację z cukierniczych warsztatów możecie zobaczyć niżej :)

Jednak wcześniej chcę się podzielić super przepisem na Babę drożdżową według przepisu Mistrza Cukiernictwa. Baba jest przygotowana z mieszanki ciasta drożdżowego i parzonego, dzięki czemu zachowuje swą świeżość dłużej i doskonale nadaje się na Święta Wielkanocne.

Składniki:
ciasto 
50 g drożdży
110 ml mleka lekko podgrzanego
375 g mąki pszennej
60 g cukru
4 żółtka
2 jajka
1 laska wanilii
125 g masła
otarta skorka z połowy cytryny
otarta skórka z połowy pomarańczy
25 g namoczonych rodzynek (może być burbon)
25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę
szczypta soli

lukier 
75 g cukru pudru
skórka otarta z połowy pomarańczy
kilka łyżek soku z cytryny

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
ciasto: Z podanych składników odważyć 75 g mąki, 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę, energicznie mieszając przygotować ciasto parzone.

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy  z nasionami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15  minut.
Masło delikatnie rozpuszczamy w rondelku (nie gotować). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jajka ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajkami  oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, ciasto parzone wcześniej przygotowane i dalej wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy rodzynki odsączone, morele oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.  Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto w formie odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 55-60 minut. 
Gorącą babę wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.

lukier: do przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę  

Zapraszam to obejrzenia fotorelacji z warsztatów: 


























2 komentarze:

  1. Łooo ile pięknych dobroci ale ten stół! Świetnie ustrojony, zakochałyśmy się w tym mchu :D

    OdpowiedzUsuń