A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą
Flaczki takie są świetną alternatywą dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnych wołowych flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo dobry pomysł na zupę dla dzieci poprzez połączenie kurczaka i warzyw.
Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :)
Składniki:
1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak
seler
5 marchewek
4 pietruszki
duża cebula
pól pora
natka świeżej pietruszki
4 łyżki majeranku
2 łyżki lubczyku suszonego
łyżeczka papryki słodkiej
pól łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie :
Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie po czym wyjmujemy warzywa i kurczaka, możemy dla klarowności odcedzić bulion. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości a selera, marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę po czym całość umieszczamy w naszym bulionie. Gotujemy na małym ogniu dodając majeranek, lubczyk, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy tak przez 15 min po czym dodajemy posiekaną pietruszkę.
Smacznego!
Jesteśmy bardzo ciekawe smaku :) Jadłyśmy już z boczniaków ale z drobiu jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńsą pycha :D
UsuńOchhh już czuję w domu ten zapach ,chyba dziś nie zasnę ;)
OdpowiedzUsuńDrobiowych jeszcze nie jadłam ! Jesem ciekawa smaku i zastanawiam się czy są delikatniejsze od tych tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńSą nie tylko delikatniejsze w smaku ale i lżejsze 😉
UsuńBardzo lubie tak przygotowane niby flaczki drobiowe
OdpowiedzUsuń