sobota, 5 marca 2016

A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą



Flaczki takie są świetną alternatywą dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnych wołowych flaczków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zainteresują każdego. Bardzo dobry pomysł na zupę dla dzieci poprzez połączenie kurczaka i warzyw. 

Gotując je w domu unosi się cudowny aromat :)

Składniki:
1kg udek, pałek z kurczaka lub po prostu cały kurczak
seler
5 marchewek
4 pietruszki
duża cebula
pól pora
natka świeżej pietruszki
4 łyżki majeranku
2 łyżki lubczyku suszonego
łyżeczka papryki słodkiej
pól łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie :
Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie po czym wyjmujemy warzywa i kurczaka, możemy dla klarowności odcedzić bulion. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości a selera, marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę po czym całość umieszczamy w naszym bulionie. Gotujemy na małym ogniu dodając majeranek, lubczyk, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy tak przez 15 min po czym dodajemy posiekaną pietruszkę. 


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Jesteśmy bardzo ciekawe smaku :) Jadłyśmy już z boczniaków ale z drobiu jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ochhh już czuję w domu ten zapach ,chyba dziś nie zasnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drobiowych jeszcze nie jadłam ! Jesem ciekawa smaku i zastanawiam się czy są delikatniejsze od tych tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są nie tylko delikatniejsze w smaku ale i lżejsze 😉

      Usuń
  4. Bardzo lubie tak przygotowane niby flaczki drobiowe

    OdpowiedzUsuń