Rożki z rukoli z serkiem łososiowym
Dzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą pasowały wszędzie.
12 porcji
12 porcji
Składniki:
ciasto
2 łyżki miękkiego masła
75 g świeżej rukoli
125 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska soli
nadzienie
275 g twarogu chudego
100 g wędzonego łososia
pęczek kopru
sól i pieprz do smaku
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
rukolę blendujemy z masłem, na stolnicę wykładamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i zblenowaną rukolę z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,3 mm i tniemy w paski o grubości 1 cm i długości ok 12 cm. Takim paskiem owijamy metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem. ( jeżeli nie macie takich rurek zwińcie w rożek kartkę papieru i owińcie folia aluminiową, tak jak Ja na zdjęciu)
Rurki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C ok 10-15 minut, aż się lekko zarumienią.
Upieczone rożki odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie wszystkie składniki nadzienia zblenduj na gładką masę w blenderze i dopraw do smaku. Nadzieniem przy użyciu rękawa cukierniczego napełnij rożki.
Smacznego!
Bardzo fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńale genialne! jak na razie, rożki jadłam tylko na słodko.
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊
UsuńKapitalny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję, świetnie sprawdza się na rożnych imprezach rodzinnych
UsuńAle super wyglądają! Zawsze widujemy coś podobnego na słodko a tu taka niespodzianka :D
OdpowiedzUsuńWersje wytrawne - uwielbiam na różne sposoby
UsuńWitam a czy może być szpinak zamiast rukoli ?
OdpowiedzUsuńTak, tylko proszę użyć świeżego. Mrożony będzie miał w sobie wodę.
UsuńDziękuję za odpowiedź
UsuńTak też zrobię 😘 mam nadzieję ,że gościom będzie smakować
I tak będą zaskoczeni zieloną wersja rurek nie na słodko 😉
Dam znać jak mi wyszły
Czy rurki można upiec dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńTak, tylko proszę rurki nadziać przed podaniem.
Usuń