sobota, 19 marca 2016

Rożki z rukoli z serkiem łososiowym


Dzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą pasowały wszędzie.  

12 porcji
Składniki: 
ciasto
2 łyżki miękkiego masła
75 g świeżej rukoli
125 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska soli

nadzienie
275 g twarogu chudego
100 g wędzonego łososia
pęczek kopru
sól i pieprz do smaku 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
rukolę blendujemy z masłem, na stolnicę wykładamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i zblenowaną rukolę z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,3 mm i tniemy w paski o grubości 1 cm i długości ok 12 cm. Takim paskiem owijamy metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem. ( jeżeli nie macie takich rurek zwińcie w rożek kartkę papieru i owińcie folia aluminiową, tak jak Ja na zdjęciu)

Rurki pieczemy w rozgrzanym piekarniku  na 180 C ok 10-15 minut, aż się lekko zarumienią.


Upieczone rożki odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie wszystkie składniki nadzienia zblenduj na gładką masę w blenderze i dopraw do smaku. Nadzieniem przy użyciu rękawa cukierniczego napełnij rożki.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale genialne! jak na razie, rożki jadłam tylko na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, świetnie sprawdza się na rożnych imprezach rodzinnych

      Usuń
  4. Ale super wyglądają! Zawsze widujemy coś podobnego na słodko a tu taka niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersje wytrawne - uwielbiam na różne sposoby

      Usuń