wtorek, 15 marca 2016

Wielkanocne babeczki z Paschą


Kolejna słodka propozycja na Wielkanoc, tym razem zamiast tradycyjnego sernika czy Paschy, takie małe babeczki. Są pyszne :)

Porcja 25 babeczek 

Składniki: 
ciasto 
100 g masła
70 g cukru
3 żółtka
210 g mąki + do podsypania 

nadzienie Pascha
275 g twarogu półtłustego/tłustego zmielonego
50 g masła miękkiego
50 g cukru
2 żółtka
1 cukier mały wanilinowy
50 g posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych
50 g skórki kandyzowanej pomarańczy
30 g suszonych moreli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,3 mm. Wykładamy ciastem metalowe foremki i pieczemy ok 10-15 minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia.

nadzienie Pascha
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy na jednolitą masę i dodajemy orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną.  Gotowym nadzieniem nadziewamy spody babeczek. Dekorujemy wisienką kandyzowaną lub migdałami.

Babeczki mogą spokojnie stać w lodówce dwa dni i spody będą cały czas kruche :)


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł na inne podanie paschy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjnej Paschy nigdy nie jadłyśmy!!! Takie babeczki byłyby dla nas nowością :D

    OdpowiedzUsuń