Czekoladowe wegańskie serniczki


Ostatnio byłam na bardzo wegańskiej imprezie, gdzie jadłam bardzo podobne serniczki. Mogę śmiało powiedzieć, że smakują rewelacyjnie. Jako spód do tych serniczków świetnie nadają się batony energetyczne  i tutaj możecie trochę poeksperymentować.

4 porcje

Składniki:
spód
0,5 szklanki suszonych daktyli
2/3 szklanki orzechów pekan 
1,5 łyżeczki kakao
szczypta soli

masa sernikowa 
3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc) 
2 łyżki syropu klonowego
sok z połowy cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
3/2 szklanki mleka kokosowego
120 g 
gorzkiej czekolady

do dekoracji świeże owoce


Przygotowanie: 
spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na  mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając. 


masa sernikowa
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy osusz i wrzuć z pozostałymi składnikami do naczynia miksującego. Wszystko zmiksuj na gładką masę następnie dodaj  rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, aż ładnie się połączy. Masą zalej spód w kokilkach i wstaw do lodówki na 2h. 

Wyciągnij serniczki z kokilek i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami, użyłam truskawek i mrożonych jagód.



Smacznego!

Komentarze

  1. wspaniałe słodkości i jak pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za taki deser dałabym sie pokroić Cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj można sobie pozwolić bez krojenia się 😉

      Usuń
  3. O matko jak to obłędnie wygląda, Toje desery Kasiu to prawdziwa sztuka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i apetyczne to za mało powiedziane! :D Koniecznie musimy wykonać taką masę z nerkowcami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ambrozja :) Muszę wyciągnąć moje zakurzone kokilki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ten deser wygląda niesamowicie z przyjemnością wypróbuję. Będę musiała jednak odrobinę zmodifikować, niestety nie lubię kokosu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty