Rajska zupa rybna


Ostatnio mieliście okazję przeczytać relację z naszego wyjazdu na Stawy Milickie. Tam przygotowywaliśmy nasze zupy rybne. Razem z Kuchenne Wariacje  gotowaliśmy wspaniałą zupę. Nazwy wymyślaliśmy dziwne, jednak Karol Okrasa nazwał naszą zupę "Rajską" i tak już zostało. Bardzo chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż wyszła na prawdę świetnie. 

Składniki
2 l bulionu rybnego
500 g filetów łososia
2 czerwone pieczone papryki
1 ząbek czosnku
2 czerwone cebule
2 puszku pomidorów
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 chilli
2 pęczki kolendry
150 ml mleka kokosowego
ok 50 ml sosu sojowego
ok 50 ml sosu ostrygowego
2 łyżki papryki słodkiej
sol i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze ok 10 minut i podajemy.  


Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych


Komentarze

  1. łosoś z kokosem - mniam! bardzo smaczne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy zupy rybnej! Jako dzieci wydawało nam się, że to cos obrzydliwego z pływającymi głowami ryb ale patrząc na te zdjęcia zaczyna nam burczeć w brzuchach xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego co czytam to faktycznie sama zupa jest bardzo smaczna i myślę, że ten przepis ja również będę musiał sprawdzić u siebie. Ja także jestem bardzo zadowolony, że udało mi się przygotować zupę regenerującą z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-regenerujaca-z-lososiem/ za którą ja po prostu przepadam. Tym bardziej, że jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty